VVD-motie moet verkoop cannabis mogelijk maken.

Dagblad van het Noorden kopt vandaag “In Hoogeveen is voldoende steun voor een coffeeshop. VVD-motie moet verkoop cannabis mogelijk maken: 'Meer toezicht, controle en veiligheid'”. Ja, wij als VVD Hoogeveen zijn voor een nieuw en beter beleid. Het huidige beleid is gedateerd en moet hoognodig op de schop.

Een inwoner van Hoogeveen heeft wat ons betreft maximale vrijheid. Deze vrijheid gaat zover totdat het de vrijheid van een ander inperkt. In dit geval betekent dat iemand zelf mag beslissen wanneer die softdrugs gebruikt of niet.

De motie die wij met SP, Gemeente Belangen, PvdA, D66 en GroenLinks hebben ingediend roept hiertoe op. De motie stelt dat een softdrugsbeleid in samenspraak met de politie bijdraagt aan een verbetering van de veiligheid.

Coffeeshops hebben zich te houden aan strenge zoals leeftijdscontroles, nationaliteitencontroles en reclamecodes. Daarnaast mogen in coffeeshops geen alcoholische dranken verkocht worden. Zo zit er een maximale hoeveelheid op de hoeveelheid te verkopen softdrugs.

De motie draagt op om in samenspraak met de raad, politie en professionals het huidige beleid aan te passen voor december 2023. Dit lijkt nog ver weg, maar zoiets ingrijpends moet gedegen gebeuren.

Namens de fractie, Ronald Klok