Mark Rutte gaat de confrontatie niet uit de weg

Het sluitstuk was tevens het klapstuk: een afgeladen Grand Café, een kritisch publiek en een weergaloze Mark Rutte

wbz Mark1

Het sluitstuk was tevens het klapstuk: een afgeladen Grand Café, een kritisch publiek en een weergaloze Mark Rutte. Het Politiek Café vormde aan waardige afsluiting van een indrukwekkend werkbezoek aan De Wolden en Hoogeveen. Mark benadrukte wat de VVD al lang weet. Onze Premier is betrokken, geïnteresseerd, zeer goed op de hoogte, energiek, benaderbaar, doortastend, onvermoeibaar en vooral daadkrachtig. In de discussie met de zaal bleek ook, dat Mark lastige vragen niet uit de weg gaat. Hij belooft niet meer dan hij kan waarmaken. En hij is onverschrokken en standvastig. Hij legt de beslissingen van het Kabinet geduldig uit. Ook waarom ze genomen worden. En hij accepteert dat niet iedereen het ermee eens is: "Politici die geen beslissingen durven te nemen, krijgen ook niks voor elkaar."

wbz mark2Het werkbezoek begon bij de Zuudwoldiger Huuskamer. Waar nog net tijd was voor een stuk huusgemaakte appeltaart. Mede daardoor zat de stemming er direct goed in. Daarna toog het gezelschap naar metaalbedrijf Pyton BV. Daar liet Mark zich door eigenaren en personeel uitgebreid bijpraten. Hij nam de moeite om op de werkvloer geïnteresseerd te informeren naar opleiding, vakmanschap, werkgelegenheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Daarna verplaatste het strijdtoneel zich naar de Hoofdstraat in Zuidwolde. Waar Mark Rutte al dan niet aangekondigd naar binnen stoof om gesprekken aan te knopen over ondernemerschap, crisisbestendigheid, initiatieven, de middenstand, het MKB en de lokale economie.

 

wbz Mark3

Opvallend was de benaderbaarheid van onze Premier. Of het nou schoolkinderen voor een handtekening, een lokaal politicus, een betrokken moeder, een inventieve winkelier of een oudgediende partijgenoot was, Mark Rutte had voor iedereen tijd, aandacht en belangstelling. Geen obligate vraagjes of ingestudeerde handelingetjes. Nee, kennis van zaken en oprechte betrokkenheid. En desondanks in een moordend hoog tempo. Niet bij te houden, die man! Maar zo bleef er extra tijd over om elke ondernemer de tijd te geven die hij of zij verdiende.

wbz4 wbz Mark5

Vervolgens vertrok het gezelschap voor het diner naar het Koetshuis in Hoogeveen.  Daar hadden zich lijsttrekkers, kandidaten en bestuurders van alle Drentse VVD-afdelingen verzameld. Mark Rutte schoof bij elke tafel aan om door te vragen over de campagne, de lokale speerpunten, de thema's en het verloop. Tussen de gangen door was er gelegenheid voor een fotosessie of een persmoment. Ook voegde Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zich nog even bij het gezelschap. De twee kennen elkaar goed vanuit de Tweede Kamer. Dus de ontmoeting was innig en allerhartelijkst.

 

wbz Mark6En daarna dus het Politiek Café. Bommetjesvol. Waaronder veel mensen die verhaal kwamen halen over de stand van de economie in het algemeen en de sluiting van gevangenis de Gritterborgh in het bijzonder. Mark ging de discussie niet uit de weg. Hij was helder, duidelijk en direct. Hij draaide er niet omheen, maakte het niet mooier dan het was. En waar hij het antwoord even schuldig moest blijven, trok hij de Liberale Drent in het Parlement, onze eigen Erik Ziengs, het podium op. Nou, die deed in welsprekendheid nauwelijks onder voor de VVD-voorman.

wbz mark2