Tarieven Reest & Wieden stijgen de pan uit

VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg is zelf op onderzoek uitgegaan naar de lastenstijging voor huishoudens en agrarische bedrijven in het gebied van het Waterschap Reest & Wieden. En wat blijkt? Reest & Wieden is één van de koplopers in doorgevoerde kostenstijging. Huishoudens betalen (veel) meer waterschapsbelasting dan gemiddeld in Nederland

VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg is zelf op onderzoek uitgegaan naar de lastenstijging voor huishoudens en agrarische bedrijven in het gebied van het Waterschap Reest & Wieden. En wat blijkt? Reest & Wieden is één van de koplopers in doorgevoerde kostenstijging. Huishoudens betalen (veel) meer waterschapsbelasting dan gemiddeld in Nederland.

Volgens Mark Strolenberg worden de té hoge tarieven vooral veroorzaakt door té forse investeringen de afgelopen jaren. En voor een deel ook door de bevolkingsdichtheid en de geografische ligging. Mark: “De afgelopen 6 jaar is de ingezetenenheffing jaarlijks met 4,3% en de zuiveringsheffing 3,3% gestegen. Boeren betaalden zelfs gemiddeld 8,6% per jaar meer. Dat kan zo niet doorgaan. Hier wil de VVD paal en perk aan stellen.”

“Afgelopen jaren heb ik gepleit voor minder investeren in natuurprojecten. En vooral voor het stoppen met ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in het buitenland. Ik verwacht dat door kritischer te zijn op de uitgaven en investeringen, de tarieven minder snel stijgen. Verlagen van lasten zal niet kunnen. Maar met snijden in de uitgaven zou een sterke beperkte stijging mogelijk moeten zijn.”

Het was niet eens zo ingewikkeld om achter deze cijfers te komen. Deze cijfers zijn voor iedereen beschikbaar: “Een recent onderzoek van het Centrum voor de Economie van de Lagere Overheden (COELO) bevestigt de exorbitante stijging. Iemand met een koopwoning in het aangrenzend Waterschap Vechtstromen betaalt jaarlijks al snel 110 euro minder. En een agrarisch ondernemer met 40 hectare grond zelfs 440 euro minder.”