Weblog - Het gemeenteraadslidmaatschap en ik

In 2013 werd mij gevraagd of ik mijn verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na enig nadenken heb ik ja gezegd

In 2013 werd mij gevraagd of ik mijn verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na enig nadenken heb ik ja gezegd. Iets terug doen voor Hoogeveen was al langer een wens van mij. Jarenlang hebben wij met Restaurant de Herberg veel zakelijk en persoonlijk plezier beleefd aan de bedrijven en inwoners van Hoogeveen. We hebben veel aan hen te danken en ik wilde iets terug doen.

Andere baan

Na het ja zeggen realiseerde ik mij wel dat een andere baan moest gaan zoeken. Mijn huidige werk zou niet te combineren zijn met het werk al raadslid. Dat was best een lastige. Op mijn leeftijd kun je een goede overtuiging van je kunnen hebben, maar je moet wel wat anders vinden in de horeca wat meer gelegenheid biedt om de avondvergaderingen bij te kunnen wonen. Het zwaartepunt van de horeca is toch meestal s ‘avonds. Dus ik op zoek naar een nieuwe baan. Gelukkig heb ik toch iets kunnen vinden wat goed bij mij past. Op naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Voorkeursstemmen

Wat een leuke drukte! Canvassen, foto’s maken, debatten bezoeken, interviews geven en ga zo maar door. Met verwondering en verbazing heb ik het allemaal meegemaakt. En met heel veel respect voor iedereen die zich er voor in zet. Uiteindelijk waren daar de verkiezingen. Deze waren voor de VVD niet zoals we gehoopt hadden. Ik stond op nummer vier als eerste vrouw. De avond was spannend en uiteindelijk kregen we stemmen voor drie zetels. Ik stond op nummer vier en dacht op dat moment “geen gemeenteraad, dus steunfractie kan ik mooi ervaring opdoen en veel leren”. Ik mag dan wel jarenlang ondernemer zijn geweest en veel inwoners van Hoogeveen kennen maar gemeenteraadslid vraagt wel kennis, kunde en politiek. Kennis en kunde was ik niet bang voor maar politiek…….tsja das een geheel nieuwe dimensie. De volgende dag ging de telefoon en kreeg ik te horen van de fractievoorzitter dat ik met voorkeursstemmen toch in de raad zou komen. Tjonge dat is nogal wat! Ik was er ondersteboven van dat kiezers in Hoogeveen zoveel vertrouwen in mij hebben. Dus aan de slag! In het begin is het nog wel aardig, je bent een groentje en mag fouten maken, echter dat ligt niet in mijn aard. Zoveel mogelijk thema raadsavonden en introducties van zowel raad als VVD bijgewoond en geloof me dat waren er nogal wat. Maar het heeft me veel gebracht.

Jaar vol ervaringen

We zijn inmiddels bijna een jaar verder. Veel onderwerpen probeer ik mij eigen te maken. Met ervaren fractieleden zoals Arjan, Mark en Arend is het een plezier om te werken aan thema’s als decentralisaties, scholen en onderwijs, woon- en leefomgeving, afval en de vele andere zaken. Het is veel maar erg interessant. Ook de regels van de raadsvergaderingen worden me steeds duidelijker. Amendementen en moties zijn voor mij geen raadsels meer maar instrumenten geworden.

Ik hoor in het land dat politiek veel mensen niet interesseert, “ze doen maar” wordt er dan gezegd. Echter is het wel voor iedereen een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken, zeker lokaal. Erover meepraten, naar inwoners luisteren en samen beslissen is heel goed en leuk om te doen, met name op lokaal niveau. Je wordt omgeven door mensen met andere meningen, standpunten en overtuigingen die er ook toe doen. Daar moet je als raad consensus in vinden en dat is niet altijd makkelijk. Daarbij heb je de input van je leden ook hard voor nodig. Raadslid van de VVD zijn is leuk, leerzaam en goed om te doen. Het heeft mij een extra dimensie gegeven en ik heb er enorm plezier in om raadslid voor Hoogeveen te mogen zijn.

Hennie Jager