Weblog - Hoe vaak kijkt u in de spiegel?

Mag ik u meenemen in mijn beleving van de afgelopen periode? Ik vraag mij namelijk af hoe vaak wij in de spiegel kijken. Of beter gezegd, in de spiegel durven kijken.

Mag ik u meenemen in mijn beleving van de afgelopen periode? Ik vraag mij namelijk af hoe vaak wij in de spiegel kijken. Of beter gezegd, in de spiegel durven kijken.
In de media, beroepsmatig en in mijn privé omgeving hoor ik mensen in grote getale klagen. Klagen over hun werk, klagen over de overheid, klagen over hun situatie, etc.. In de meeste gevallen is zo ongeveer iedereen schuldig behalve de betreffende klager zelf.

Ik ging op zoek naar de reden waarom ik me zo kon storen aan dit geklaag. De nieuwjaarstoespraak van onze lande landelijke VVD partijvoorzitter Henry Keizer was voor mij een eyeopener. Hij benoemde dat de VVD niet een partij is die op het Malieveld gaat demonstreren, dat de VVD niet een partij is die continu ‘nee, punt’ roept in de Tweede Kamer. Nee, de VVD denkt praktisch en in oplossingen. En dat is het, wij als VVD’ers constateren een probleem, analyseren het en doen er iets aan! En laat ik nu een VVD’er zijn… Ik besefte me dat ik geheel in lijn lig met de liberale beginselen. Die zijn in vele gevallen mijn basis, mijn uitgangspunt. Ik geloof in de kracht van het individu. Wanneer je vindt dat je in een situatie terecht bent gekomen die je niet wenselijk vindt, is er maar één persoon die de ommekeer of verandering in gang kan zetten en dat ben je zelf.

Het belangrijkste is de wil om die keuze te maken. Wanneer je vervolgens, om wat voor reden ook, hulp nodig hebt om uit die situatie te komen kun je hulp krijgen. Ook daar staat de VVD voor, hulp voor hen die het nodig hebben. Hulp krijgt men vervolgens van de overheid of van vrijwilligers. Onze samenleving kan niet meer zonder deze vrijwilligers. Ieder van deze vrijwilligers probeert op zijn of haar eigen manier ook een steentje bij te dragen aan deze maatschappij, een stukje verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ik denk dat onze samenleving nog mooier kan zijn als wat meer mensen eens in de spiegel keken en zichzelf de vraag stellen “verbeter ik de wereld, begin ik bij mezelf?” Als voorzitter zal ik de aftrap doen; ik verbeter de wereld, ik begin bij mezelf, ik ben vrijwilliger in verschillende organisaties en hoop op die manier een steentje bij te dragen in het belang van onze samenleving. Hoe vaak kijkt u in de spiegel? Wat doet u?


Anneli Bouckaert


Lees hier meer over de liberale beginselen.