Fietsendiefstal moet keihard aangepakt worden

Fietsdiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Afgelopen 3 jaar hebben 750 personen in Hoogeveen aangifte gedaan van diefstal bij de politie. Het werkelijke aantal gestolen fietsen ligt nog veel hoger, volgens VVD Hoogeveen. Exacte cijfers zijn volgens de partij niet bekend, maar de politie schat dat het er 3 á 4 keer meer zijn dan het aantal aangiften. De VVD houdt zaterdagmorgen een fietsendiefstal preventieactie. Iedereen kan er gratis een uniek framenummer in zijn of haar fiets laten graveren.

© Fixlabel

Veel fietsen zijn nog niet voorzien van een uniek framenummer of niet geregistreerd. Een gegraveerde fiets is voor een fietsendief minder aantrekkelijk om te stelen. We brengen gratis een label aan, voorzien met een uniek registratienummer. Dit label is een permanente en onverwijderbare markering en in combinatie met een online registratie zijn gemarkeerde en geregistreerde fietsen waardeloos voor potentiele dieven of helers.

'Elke fiets die gestolen wordt is er een te veel. Fietsendiefstallen kunnen worden voorkomen met dit soort preventieve acties. Daarom zien we graag dat het nieuwe college voorlichtings- en graveeracties organiseert, wij geven nu alvast het goede voorbeeld. Maar naast preventieve maatregelen, moet er ook aandacht zijn voor de jacht op scooter- en fietsendieven. Met lokfietsen of cameratoezicht kunnen we de pakkans vergroten', aldus VVD-kandidaat Wilco Kramer.

Keiharde aanpak

Ook in het verkiezingsprogramma bepleit de VVD een keiharde aanpak voor diefstallen en andere criminele activiteiten. Daarnaast zeggen de liberalen cameratoezicht in te willen zetten als dit nodig en mogelijk is. Kramer: 'We moeten de oorzaak bestrijden; fietsendieven moeten zoveel mogelijk worden gepakt. We moeten gebruik maken van nieuwe technologieën en initiatieven, zoals 'camera's in beeld'. Het mag niet zo zijn dat Hoogeveners zich zorgen moeten maken of hun fiets nog bij het station staat na een dag hard werken.

De VVD markeert fietsen en scooters in samenwerking met Fietsspecialist Wijbinga, zaterdag op de Hoofdstraat tussen 10.00 en 12.30 uur ter hoogte van de Kijkshop in Hoogeveen. Voor het aanbrengen van het label en de online registratie vraagt het preventieteam om een identiteitsbewijs. Na het markeren krijgt de eigenaar een registratiekaartje met gegevens mee met toegang tot het online register.