VVD wil binnen 4 jaar een nieuw zwembad

Al jaren leeft in Hoogeveen een nadrukkelijke wens tot het bouwen van een nieuw overdekt zwembad. Dat er nu ook plannen zijn voor een ijsbaan, doet volgens de VVD niets af aan de investering in een zwembad. Dit stelt de VVD na een werkbezoek afgelopen vrijdag aan het zwembad. Plannen moeten wat de VVD betreft erop gericht zijn om uiterlijk in 2022 een nieuw zwembad te openen. Anders zou opnieuw onnodig fors geïnvesteerd moet worden in levensduur verlengende maatregelen. Het zwembad is één van de meest gebruikte gemeentelijke voorzieningen en telt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

Langere wachtlijsten zwemlessen
Tijdens het werkbezoek liet stipte bedrijfsleidster Aline Masselink de hoge bezettingsgraad van 86 procent op het zwembad aan. Mede veroorzaakt door toename van sport en zorg gerelateerde doelgroep zwemmen, gebruik van de zwemclub en zwemlessen. De wachtlijst voor zwemlessen is de afgelopen jaren fors toegenomen, dit komt mede door de introductie van financiële ondersteuning voor minimagezinnen via het Jeugd Sport Fonds.  Masselink “Er is sprake van krapte, logistiek is het elke keer passen en meten. Desondanks zijn afgelopen jaren wel optische verbeteringen aangebracht, de luchtvoorziening aangepast en is het recreatieve gebruik toegenomen”.

Zwembad 60 jaar oud
VVD fractievoorzitter Mark Strolenberg wil dat er onderzoek wordt gedaan en plannen worden gemaakt voor de komende jaren. Het nieuwe college moet volgens hem dit jaar nog met een eerste voorstel komen. Strolenberg: “Het zwembad dat volgend jaar 60 jaar geleden is geopend, is over het algemeen redelijk verouderd en kent een matige onderhoudstoestand. Afgelopen jaren is de bouw van een nieuw zwembad uitgesteld, dit zorgt ervoor dat het onderhoudsniveau de afgelopen jaren zeer beperkt is geweest. Om te blijven voldoen aan hygiëne en veiligheidsrichtlijnen is het jaarlijkse onderhoudsbudget structureel verhoogd. Voor ons is het geen discussie waarbij we kiezen tussen een ijsbaan óf zwembad. We willen beide realiseren.”50 meter wedstrijdbad meenemen
Wensen die er leven om bijvoorbeeld een zwembad met 50 meter bassin als wedstijdbad te creëren, is ook met het oog op de zwemlessen volgens de VVD gewenst. De zwemclub ZPC heeft hier vorig jaar ook al het belang van aangegeven. In het Noorden heeft alleen Drachten een 50 meterbad, een bad met deze omvang zou voor ZPC die al jaren op topniveau acteert de bouw van een zwemtopsportlocatie een gewenste ontwikkeling zijn. Hoogeveen zou dan voor de zwemsport, na Amsterdam, Eindhoven en
Drachten, de 4e topsportlocatie worden.

Verbeteringen voor ouderen
Om tegemoet te komen aan de wensen van de gebruikers, moet er bijvoorbeeld een gebruikersvriendelijke trap kunnen worden geplaatst in het wedstrijdbad. Nu is het een ware worsteling voor ouderen om het bad in en ook weer uit te komen. Steeds meer ouderen maken desondanks gebruik van het zwembad en deze groep wordt naar de toekomst alleen maar groter. De Nationale Ouderenbond benadrukt aan de VVD het belang van het zwembad voor ouderen. Strolenberg: “Zwemmen is een zeer geschikte sport voor ouderen, het helpt om mobiel te blijven. Zwemmen zou je kunnen zien als een medicijn tegen de rollator. Het is belangrijk dat ook voor deze groeiende doelgroep het zwembad geschikt is. Een trap zou nu moeten kunnen worden aangeschaft en mee kunnen verhuizen naar een nieuw zwembad. Zo’n optimalisatie punt mag nu niet blijven liggen”.

Onderzoek naar vorm 
Het nieuwe zwembad zou aangesloten kunnen worden op een houtkachel en gekoppeld kunnen worden aan het Activum of eventueel het nieuw te bouwen ijsbaan. Het zou de exploitatiekosten flink kunnen verlagen. De VVD wil dat naar alle mogelijkheden wordt gekeken, zelfs naar privatisering of het onderbrengen in een stichting zoals dat ook in Meppel bij Bad Hesselingen het geval is. 
Dat zou dit jaar al moeten worden onderzocht.