Hoogeveen mogelijk proeftuin voor drones

Het gebruik van vliegveld Hoogeveen zou de komende jaren wel eens kunnen verdubbelen. Dat stelt de VVD na een werkbezoek afgelopen vrijdag aan het vliegveld. Een delegatie bestaande uit Gedeputeerde Henk Brink, Directeur van Omni Drones Academy Egbert Swiers, Dronepiloot Berend Takens en leden van de VVD Statenfractie werden door een voltallige Vliegveld Bestuur, Havenmeester Freek Dijkstra en lokale VVD welkom geheten.


Door ontwikkelingen op vliegvelden zoals Lelystad en Teuge, is er een kans om flink wat meer parachutespringers en toeristisch vliegverkeer naar Hoogeveen te halen. Vanwege toenemend commercieel vliegverkeer in Teuge en Lelystad, wordt het voor recreanten steeds ingewikkelder en duurder hun sport daar te beoefenen.

Hoogeveen wordt een steeds interessanter alternatief, ook neemt het aantal personen die parachutespringen en zelfs historische vliegtuigen stallen toe.  Momenteel is Hoogeveen goed voor 6.500 sprongen per jaar, maar dit kan de komende jaren flink toenemen.

Volgens VVD Fractievoorzitter Mark Strolenberg is Hoogeveen voor parachutisten zeer interessant. “Er geldt hier geen hoogte begrenzing. Waar in Teuge of Lelystad het maximum op 9.000 voet ligt in verband met de commerciële vluchten, kan in Hoogeveen tot wel 15.000 voet worden gesprongen. Dit is voor parachutisten fijn, die zijn daardoor langer in de lucht. Bij andere commerciëlere vliegvelden moet ruim van te voren gereserveerd worden en is de ruimte om te vliegen beperkter. Sport beoefenen biedt in Hoogeveen minder beperkingen en is daardoor relaxter. Als bijvoorbeeld een charter naar Lelystad aan het taxiën is in Malaga, dan mag er in Lelystad al geen vliegtuig met parachutisten meer de lucht in”. 

De VVD ziet economische kansen in de ontwikkeling van het vliegveld van Hoogeveen als knooppunt van transport met drones, dat steeds actueler gaat worden. Egbert Swiers schetste als bestuurslid van Drone Hub Groningen-Eelde dat op dit moment al op verschillende manieren succesvolle drone toepassingen zijn. “Denk maar aan de landbouw en de inspectie van windmolens. Op dit moment worden er ook proeven gedaan met de bezorging van medicijnen vanaf het vaste land naar de Waddeneilanden. Hoogeveen is als locatie zeer geschikt, dit komt omdat er minder commercieel vliegverkeer is. Op dit moment zoek ik zelf ook naar een locatie voor mijn droneschool, Hoogeveen zou zeer geschikt kunnen zijn om professionele piloten op te leiden. Het is allemaal momenteel qua wetgeving nog niet zo eenvoudig. We zijn pionier. Maar dit is het beroep van de toekomst” aldus Swiers.  

Een kleine drone-demonstratie gaf Berend Takens uit Pesse, heeft zich als voormalig melkveeboer tegenwoordig gespecialiseerd als drone piloot in de precisielandbouw. Tijdens een vlucht over een akker kan Takens met een drone die voorzien is van sensoren allerlei metingen doen. Bijvoorbeeld de stikstofbehoefte kan hij in kaart brengen.

Het vliegveld bestuur gaat onder leiding van voorzitter Jur Stavast bezig met een toekomstvisie en plan, hierin zal op basis van de afgegeven signalen ook ingespeeld worden op toekomstige ontwikkelingen. Gedeputeerde Henk Brink: “Ik ben benieuwd naar de plannen. Plannen die zorgen voor nieuwe economische en toeristische impulsen juich ik van harte toe. Meer reuring op en rondom het vliegveld is goed, het zal ook direct en indirect banen op kunnen leveren.”