Leerlingen Morgenster lopen mee op voortgezet onderwijs

© Kim Stellingwerf

Van het ene moment de oudste leerling op de school, naar ineens de jongste op het plein. Het overkwam groep 8 leerlingen van Basisschool de Morgenster uit Hoogeveen. De leerlingen deden vorig jaar in November mee aan de kindergemeenteraad en presenteerden een voorstel om groep 8 leerlingen uit Hoogeveen mee te laten lopen op het voortgezet onderwijs. Vandaag liepen zeventien kinderen een hele dag mee op RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College. 


Basisschool De Sprong behaalde in November tijdens de kindergemeenteraad met het ‘Fruit voor iedereen’ plan de eerste prijs. De Morgenster ontving een eervolle tweede plaats met het ‘voorgezet onderwijs meeloopplan’. Leerlingen Djenna, Nadina, Hanna en Yara bedachten het voorstel, omdat ze zelf meer willen weten over het voortgezet onderwijs. Djenna: “We horen van broers of zussen hoe het ongeveer gaat, maar willen het zelf ook zien. We gaan straks op de kijkavonden wel naar de scholen toe, maar lopen dan in een lege school en hebben geen idee hoe het in het echt zal zijn. Ik wil dit graag meemaken en ik denk dat ook veel andere groep 8 leerlingen in Hoogeveen”. 

De leerlingen vroegen VVD Fractievoorzitter Mark Strolenberg om te helpen met het realiseren van het plan. In december leidde dat tot afspraken en uiteindelijk ook een ontmoeting met directeur Harm Jan Wibbens van RSG Wolfbos en Albert Weishaupt van Roelof van Echten College. Beide directeuren waren bereid om medewerking aan de pilot te verlenen. 


Op beide scholen was een programma voorbereid. Van de leerlingen draaiden er negen leerlingen mee op RSG Wolfsbos en acht op het Roelof van Echten College. Onder begeleiding van een buddy, liepen per klas twee kinderen mee. Vooraf was rekening gehouden met verschillende niveaus en interesses.  

Mark Strolenberg: “De kinderen zijn zeer gemotiveerd en nieuwsgierig, sommige ook zenuwachtig al was dat in veel gevallen na een paar uur wel over. Het initiatief maakt de stap naar het voortgezet onderwijs minder spannend, kinderen kijken hier toch wel tegenop maar sommigen ook naar uit. Ze hebben van alles meegemaakt: verzamelen op het grote schoolplein, de lunchpauze, de manier van lesgeven en het wisselen van de lokalen. Ook hebben kinderen met een gym- of muziekles meegedaan.”. 


De leerlingen zijn blij met de meeloopdag. “Het is een leerzame ervaring voor de leerlingen en ook de scholen. Het is een manier om te zorgen voor een soepele doorstroming en een betere start in de brugklas. Ook is de meeloopdag zo leuk, omdat de kinderen het zelf hebben bedacht en zich hiervoor ook hebben ingezet” aldus Mark Strolenberg.  Of het in Hoogeveen volgend jaar voor alle groep 8 leerlingen zal worden georganiseerd, zal nog uit een evaluatie moeten blijken.