VVD tegen experiment met aso’s in het asielzoekerscentrum


De gemeente Hoogeveen heeft vanmorgen bekend gemaakt te gaan experimenteren met een speciale tijdelijke opvanglocatie voor misdragende asielzoekers in Hoogeveen. In veel reguliere AZC in Nederland is het aan de orde van de dag: overlast veroorzakende asielzoekers. Pesterijen, vernielingen, agressie, homohaat of het veelvuldig overtreden van de huisregels. Daar moet vanaf oktober met een speciale Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) in Hoogeveen een einde aan komen.

Een “slecht besluit” vindt de VVD, die liever wil dat overlastgevende asielszoekers die stelselmatig ongeoorloofd gedrag veroorzaken, direct teruggestuurd worden naar de landen van herkomst. Het onduidelijk wat dit experiment voor gevolgen heeft voor Hoogeveen en wijkbewoners in de omgeving de Weide. Gisteren trok de partij op basis van verschillende signalen al aan de bel vanwege overlast veroorzakende asielzoekers in het winkelcentrum de Weide.

Hoogeveen krijgt de tweede ‘aso-AZC’ van Nederland, het college van Amsterdam heeft vorige week akkoord gegeven voor eenzelfde experiment in de voormalige jeugdgevangenis in Amsterdam.  “In Amsterdam gaan deze aso’s gehuisvest worden in een gebouw op een industrieterrein, in Hoogeveen grenst het AZC direct aan de woonwijk met scholen en veel fietsers en voetgangers. Nu al kan de politie nauwelijks handhaven op openbaar dronkenschap, winkeldiefstallen en ruzie op straat. Mensen die zich niet kunnen aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden passen hier gewoon niet” aldus VVD Fractievoorzitter Mark Strolenberg.

De gemeente spreekt over een deal over het vertrek van 100 overlast gevende 'Dublin-claimanten' uit Hoogeveen, dat zijn mensen die zich ook al voor asiel ergens anders in Europa hebben aangemeld die straks niet meer in Hoogeveen mogen komen. Volgens de VVD is dat per definitie geen geruststelling, er kunnen nog steeds overlastgevers uit veelal 'veilige landen' zoals bijvoorbeeld Algerije, Albanie, Marokko en Bulgarije geplaatst worden in en/of naast de groep van 50 overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen.

De VVD gaat de gemeente vragen stellen en wil op korte termijn met de burgemeester om tafel en bespreken of het college besluit kan worden teruggedraaid.