92 procent wordt niet gehaald
Bij toeval las ik rond de jaarwisseling een onderzoek, waaruit blijkt dat vier op de vijf Nederlands het jaar start met goede voornemens. Maar ook dat daarvan zo’n 92 procent uiteindelijk niet wordt gehaald. Meest interessant vond ik te lezen hoe het komt dat 8 proces wél slaagt. Volgens Stanfort-psycholoog Kelly McGonigal komt het niet slagen omdat de voornemens vaak te maken hebben met dingen die ‘moeten’ en voelen als een verplichting. Denk aan afvallen, stoppen met roken of gezonder eten. Beter kan volgens de psycholoog gekozen worden voor voornemen waar je energie, plezier, geluk of voldoening uithaalt. Die goede voornemens beginnen vaak met een zin ‘Ooit...’ of ‘Ik mis…’. Daarnaast is de kans van slagen groter als er ook gewerkt wordt met super-concrete minidoelen.
Nieuwe voornemens
De door mij niet gehaalde voornemens van 2016: “meer gaan sporten” en “meer letten op wat ik eet” heb ik direct maar uit mijn hoofd gezet. Door 't nieuwe inzicht, kwamen er nu twee voornemens in mij op: “meer van het leven genieten” en “meer voor én met anderen doen”. Dat zijn namelijk de dingen waar ik energie van krijg en gelukkig van wordt.
Meer van het leven genieten
Meer van het leven genieten en bewust worden van de goede dingen in het leven, is ingegeven na het bezoek van een ontwikkelingsproject vorig jaar in Tanzania. Ik heb mensen daar ondanks hun omstandigheid heel gelukkig zien zijn. Kinderen met brede glimlach op hun gezicht zien voetballen met een zelfgemaakte voetbal of intens gelukkig zien zijn met een eigen schrijfpen of een schrift. Qua voorzieningen een enorm contrast met het leven hier. Ik mis bij mijzelf wel eens het besef van 'rijkdom' en vind dat ik onvoldoende stil sta bij het leven hier en minder haastig zijn. Mini-doel is o.a. meer ontspanning (met ’t gezin), meer Netflixen en minder klagen als iets niet snel genoeg gaat en minder ergeren aan de kleine dingen.
Ook heeft het bezoek in Tanzania mij veel voldoening gegeven, ik wil er daar dit jaar graag weer heen om een bijdrage leveren.
Meer voor én met anderen doen in Hoogeveen
Hoewel ik vanuit mijn politieke functie best (maatschappelijk) actief ben en vrijwilligerswerk doe, heb ik erover nog niet een voldaan gevoel. Het leukste van raadswerk is knelpunten oplossen en inspelen op kansen die onvoldoende aandacht krijgen. Veel voldoening heb ik afgelopen jaren gehaald uit de aandacht voor/ realisatie van bijvoorbeeld ‘parkeren per minuut en betalen via APP’, ‘introductie burgernet/ buurtswhatapp’, ‘introductie van glasvezel’, ‘JSF werkgelegenheid bij Fokker’, ‘aanpak winkelleegstand in de regio’, ‘Hoogeveen APP’, ‘innovatie in het sociale domein’ en ‘lagere gemeentelijke tarieven’. Hoewel het (nog) niet is gelukt, heb ik ook energie gekregen uit 'de lobby voor het behoud van werkgelegenheid in de Grittenborgh’, ‘Ontwikkeling scholen in Wolfsbos’, ‘lobby IC station Hoogeveen’.
Waar ik ook veel energie van krijg en blij van wordt is het initiatief van mijn VVD fractiegenoot Hennie Jager die zich inzet voor ‘verruiming van winkelopstelling’. Al dat soort initiatieven geven ‘n hele andere energie dan de reguliere / on-going vaststelling van (financiële)kaders, vaststelling van ‘hoog-over’ beleid en controleren van uitvoering.
Hoewel ik genoeg mensen spreek, mis ik voldoende interactie, creativiteit en betrokkenheid. Ik heb met een jaloers oog naar Coevorden gekeken, waar een burgertop ertoe heeft geleid dat inwoners meer ruimte krijgen voor eigen initiatief. Dat wil ik in Hoogeveen ook. Mijn mini-doel is zelf voor het raadswerk méér kansen/ideeën/knelpunten op te halen en een ieder die wil op een interactieve manier betrekken bij besluitvorming. Met een andere werkwijze hoop ik in de toekomst op meer democratie en minder politieke/overheidsbemoeienis. Wil je me helpen om dit voornemen waar te maken? Stuur me een WhatsApp of SMS bericht met je naam via 06-24132784, dan heb ik graag het contact met je.
Mark Strolenberg
Fractievoorzitter VVD Hoogeveen