Onderzoek naar bouw scholen in Wolfsbos

Na een urenlang debat afgelopen donderdag komt er een financieel onderzoek naar de vernieuwing van de basisscholen in Wolfsbos. De VVD had gezamenlijk met de oppositiepartijen dit debat aangevraagd, omdat de bouwplannen sinds 2014 stil liggen en de situatie op de scholen verslechterde. Een unanieme ondersteunde motie zorgt ervoor dat nieuwbouw en verbouw varianten moeten worden uitgewerkt. Hierdoor komt er schot in de zaak voor de scholen: De Goudvink, De Krullevaar, De Kameleon, De Carrousel, De Aventurijn en Van der Ploegschool.

De VVD merkte tijdens de raadsvergadering op, daadkracht en lef van het college te missen rond dit dossier. Dit omdat er al 6 jaar gesproken wordt over de situatie in Wolfsbos, er veiligheidsrisico's zijn en vanwege het slechte binnenklimaat kinderen nu klagen over hoofdpijn. Ook worden er onnodige kosten gemaakt aan bijvoorbeeld extra energiekosten en allerlei noodreparaties en onderhoud, terwijl dat geld ook besteed had kunnen worden in het onderwijzen van de jeugd.

VVD Raadslid Mark Strolenberg: "Als de school mijn huis zou zijn geweest dan zou ik het wel weten. Ik zou niet willen wonen in een huis waarbij het in de ene hoek van de kamer koud is en de andere hoek te warm, met veel vocht en tocht problemen, waar ik dagelijks hoofdpijn zou hebben, waar je over je nek gaat als je naar de WC moet en mijn energierekening drie keer zo hoog zou zijn als mijn buren. Ook zou ik niet lekker slapen als ik zou weten dat er een risico is dat er zo een raam met enkel glas uit het oude stalen kozijn op een van mijn dochters zou kunnen vallen. Ik zou het huis afbreken en een nieuw huis bouwen. Zeker als ik weet dat het onverkoopbaar zou zijn, hypotheekrente laag is en ik in mijn jaarlijkse onderhouds- en energiekosten fors onderuit zou gaan. Als gemeente Hoogeveen kunnen we het financieel  betalen. Ik waardeer de voorzichtigheid van de gemeente als het gaat om financiĆ«n. Maar ik vind niet dat deze voorzichtigheid en risicomijdende gedrag voorgaat op het welzijn van de schoolgaande kinderen".  Uit een scan over de jaarrekeningen van de afgelopen 4 jaar bleek dat de gemeenten 14,3 miljoen meer resultaat boekte dan was begroot.


In Juni worden de contouren voor de (meerjaren) begroting besproken. Het college zal dan met een drietal financieel uitgewerkte keuzevarianten moeten komen. In beeld moet worden gebracht de situatie voor resp. groot onderhoud, een geclusterde nieuwsbouw op een centrale plek in Wolfsbos en nieuwbouw van de scholen op de huidige locaties.