Liveblog: raadsvergadering winkeltijdenbeleid

Vanaf 21.00 uur vergaderde de Hoogeveense gemeenteraad vanavond over het initiatiefvoorstel van de VVD: verruimen van de winkeltijden. Hieronder een liveblog met updates uit de vergadering.

Mogelijkheden
Kort samengevat zijn er vier mogelijkheden die de VVD fractie gaat voorstellen 
aan de raad: (a) het vrijgeven van alle winkeltijden, (b) het vrijgeven van winkeltijden voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra, (c) het vrijgeven van winkeltijden voor supermarkten en (d) het loskoppelen van de winkeltijden van Griendtsveenweg en Hoofdstraat. 

Om deze mogelijkheden voor te stellen aan de Hoogeveense ondernemers, is er onder andere op dinsdag 17 november jl. voor hen een bijeenkomst geweest. De uitkomst van deze avond was dat vrijwel alle ondernemers het op dit punt met de VVD eens zijn en voor meer vrijheid in het winkeltijdenbeleid kiezen; de politiek hoort hier niet tussen te staan.

Insprekers vanavond zijn: Kees Raven namens het Hoogeveens Ondernemers Collectief, algemeen directeur Intergamma Harm-Jan Stoter en ondernemers Roeland Hup, Henri Offerein, Jan Reinders, Herman van der Veen en Wilbert Harke namens hun eigen winkels.

Inspraak
Henri Offerein en Erik Sieders van respectievelijk Albert Heijn en Jumbo spreken beide over een omzetderving die door de zondagssluiting rond de 20.000 euro ligt. Offerein: ''De consument gebruikt de zondag steeds meer voor een uitje. Ook winkelen valt daaronder. De omzet vloeit weg naar omliggende plaatsen en de supermarktondernemers zien het met lede ogen aan.''

Sieders spreekt van extra werkgelegenheid. ''Op lange termijn is er ruimte voor drie extra fulltime banen. Werknemers staan in de rij om op zondag te werken.'' Als de huidige situatie blijft bestaan, vreest Sieders op lange termijn voor banen. ''Door leegstand zullen steeds meer consumenten naar andere gemeenten gaan, met omzetderving en banenverlies tot gevolg.'' 

Namens Hema Hoogeveen sprak Roeland Hup: '
’tijden veranderen en economie verandert; de consument krijgt andere wensen. Het winkelend publiek is in beweging, en daardoor ook de retail.'' Hup ziet een toename van macht bij de consument. Als deze zijn zin niet krijgt, dan gaat hij naar de gemeente waar de winkels wel op zondag open zijn. Het verhogen van de funfactor moet Hoogeveen volgens Hup attractiever maken, met gevolg het behouden van de regiofunctie.

Er is echter ook tegenstand: Wilbert Harke sprak namens zijn Hubo. ''Als je in zes dagen niet je brood kunt verdienen, lukt het ook niet in zeven dagen. Ik ben blij met mijn werk, maar ik houd ook van mijn gezin.'' Harke stelt zondagsrust boven openstelling van zijn winkel op zondag.

Harm-Jan Stoter, algemeen directeur van Intergamma en al jaren inwoner van de gemeente Hoogeveen, houdt het kort. ''We gaan op zondag open in Hoogeveen. De vraag is alleen: wanneer?''

Toelichting voorstel
VVD-raadslid Hennie Jager lichtte de raad voor over de wijze waarop het initiatiefvoorstel tot stand is gekomen. ''Op 10 juli 2015 is proces gestart, er is deskresearch gedaan, er zijn gesprekken geweest met inwoners van Hoogeveen en voor de ondernemers was er ruimte om in discussie te gaan over de winkeltijdenverruiming. Uit de onderzoeken blijkt dat de inwoners van Hoogeveen het vervelend vinden om hun boodschappen te moeten doen in buurgemeenten. Een deel van hen ziet dan ook graag de winkels open gaan op zondag.'' 

Steun
De heer Scheffers sprak namens D66 bemoedigende woorden richting de VVD. ''Mensen doen geen boodschappen meer - ze shoppen.'' Ook wees hij wethouder Steenbergen (Gemeentebelangen) op het standpunt dat zijn partij in aanloop naar de verkiezingen had. Gemeentebelangen was namelijk voor het verruimen van de winkeltijden en staat daar nu lijnrecht tegenover. ''Hierop heeft hij moeten inleveren bij de collegeonderhandelingen.'' Steenbergen wordt door het collegeakkoord bekneld, beweert Scheffers.

Verdeeldheid
Niet alle partijen in de raad zijn het eens met de plannen van de VVD. GroenLinks vroeg zich af of de VVD wel goed heeft geluisterd naar de kleine ondernemers. Bert Otten sprak namens het CDA in dezelfde lijn als GroenLinks. Volgens hem zitten de kleine ondernemers er niet op te wachten.
Daarnaast vindt de SP het raar dat de consument het winkelen in de supermarkt als attractie ziet. De 24-uurs economie is volgens de socialisten nog omkeerbaar in Hoogeveen.

De PvdA belichtte het verhaal van beide kanten. Ook deze partij onderschrijft het belang van de kleine ondernemingen om een dag rust te hebben. Echter, de partij constateert bij nieuwe generaties  dat de behoefte aan invulling van de zondag divers is. ''Dit moeten we respecteren - of men nou wil sporten, werken of naar de kerk wil gaan. Binnen de PvdA is er begrip en draagvlak voor verruiming van de winkeltijden.''

Gemeentebelangen staat anders dan voor de verkiezingen tegenover de verruiming van de winkeltijden. Zo sprak de heer Slomp: ''de vraag is of er bij de consument wel behoefte is aan zondagsopenstelling. De ondernemers die door de partij geïnterviewd zijn, waren nagenoeg allemaal tegen verruiming van de winkeltijden.'' Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat de VVD dezelfde ondernemers naar hun mening heeft gevraagd, en dat de uitkomst haaks op de resultaten van het onderzoek van Gemeentebelangen staat. 

Reactie
Hennie Jager gaf reactie op de door de partijen gestelde vragen. Men zou een ander moeten respecteren als hij op zondag werkt en een andere vrije dag in de week heeft; als horeca-onderneemster weet ze immers niet anders. Ze benadrukte dat ondernemers gelegenheid is geboden om in gesprek te gaan met de fractie en hun vragen of opmerkingen te bespreken. Om de raad tegemoet te komen, heeft de VVD het voorstel in vieren opgeknipt. Zo kan het voorstel eventueel stapsgewijs worden doorgevoerd.

Jager betreurt het dat er weinig discussie is geweest in de raad. ''Zijn de raadsleden dan ineens terughoudend of bang om te verkondigen hoe zij hierin staan?''

Vervolg
Burgemeester Loohuis besloot het punt met uitleg over de stemming op 4 februari aanstaande. Op deze raadsavond stemmen de partijen in verschillende stemrondes op de vier verschillende punten: 
(a) het vrijgeven van alle winkeltijden, (b) het vrijgeven van winkeltijden voor supermarkten, bouwmarkten en tuincentra, (c) het vrijgeven van winkeltijden voor supermarkten en (d) het loskoppelen van de winkeltijden van Griendtsveenweg en Hoofdstraat. 

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze avond bij te wonen.