Samen voor een veilig Hoogeveen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gemeenten met actieve WhatsApp buurtwachten, succesvol blijken te zijn in de preventie van inbraken. Volgens de VVD zou ook in Hoogeveen breed gebruik gemaakt moeten worden van zogenoemde WhatsApp-Alerts. De VVD dient aanstaande donderdag een motie in om te onderzoeken op welke manier de gemeente kan faciliteren en het gebruik van WhatsApp tegen criminaliteit kan aanjagen. 

Al geruime tijd bestaan er initiatieven die erop gericht zijn om inwoners meer te betrekken bij het voorkomen van inbraken in de buurt, om misstanden te melden en om daarmee de wijk en de stad veiliger te maken. Op diverse plaatsen in Nederland bestaan sinds vorig jaar WhatsApp groepen waarmee inwoners of winkeliers de politie – en via de politie buurtgenoten - waarschuwen of attenderen op verdachte activiteiten.

In Tilburg waar duizenden inwoners zijn aangesloten en de gemeente een actieve rol heeft gespeeld, is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dergelijke groepen. De resultaten zijn verbluffend te noemen. Het aantal inbraken in wijken neemt drastisch, tot wel 50 procent af. De VVD is erg enthousiast over deze berichten. Hoogeveen kent ook een paar WhatsApp groepen, maar het gebruik en inzetten in alle wijken en dorpen is volgens de VVD wenselijk. 

De VVD wil daarom aan het college vragen of zij wil onderzoeken welke rolde gemeente kan kunnen spelen om het gebruik en bereik van WhatsAppAlert groepen te faciliteren.“Wat de VVD betreft is het goed om het gebruik van deze WhatsApp-groependoor inwoners, en de bekendheid bij inbrekers, te vergroten. Op die manier kunnen we het aantal inbraken en andere criminele activiteiten verder terugdringen. Daarmee wordt Hoogeveen veiliger. De gemeente zou door beperkte inzet, bijvoorbeeld door het proces van aanmelden via de gemeentesite, te faciliteren en borden plaatsen in straten en wijken kunnen bijdragen”, aldus VVD-Raadslid Mark Strolenberg.